Allemaal rokjes

Ik had u een rokblog beloofd en een rokblog krijgt u. U krijgt zelfs in chronologische volgorde alle rokjes te zien die al ooit (afgewerkt) van onder mijn naaimachine zijn gerold. Allemaal, behalve deze hier, want die heeft u (misschien) al eens gezien. Rokje nummer 1 was dat, zonder blinde rits, zonder beleg en bovenaan afgewerkt met een biais. Voor wie dit Chinees is, zo ziet dat er dan uit:
Niet zo heel netjes dus, maar dit stukje zit dan ook strategisch verborgen onder een truitje. Na rokje nummer 1 volgde in de zomer rokje nummer 2, in aarbeienmotiefje en onderaan afgewerkt met een opgestikt lintje.

 

Maar ook hier geen blinde rits en een niet echt propere afwerking, maar eigenlijk is er geen kat die dat ziet (afgezien van die rits misschien). Alleen voel ik me in dat stofje eigenlijk maar 10 jaar oud…
Rokje nummer 3 was blauw en had bolletjes en werkte ik af met een versiering die ik elders op een blog had gezien (excuses, ik weet totaal niet meer waar). In ieder geval had zij het idee zelf ‘gestolen’ van één of ander rokjesmerk dat van die versiering hun handelsmerk had gemaakt. Soms twijfel ik of mijn heupen er niet te breed uitzien in deze rok, omdat die toch wel serieus geaccentueerd worden. Wat denkt u daar eigenlijk van?
Het patroon is  er eentje van Burda (nr. 8176) trouwens, voor de liefhebbers.

 

Ik moet hem alleen nog eens strijken precies…
Rok nummer 4 is eigenlijk de rok waar ik het meest tevreden over ben en die ik ook het vaakst draag. Vanaf hier is de afwerking ook beter en alleen maar blinde ritsen (of halfblind in sommige gevallen…)! Het is een patroon uit de Knipmode dat in blogland nogal populair is (ontdekte ik achteraf). Andere maaksels hiervan kan u hier, hier of hier ontdekken. Achteraf bekeken had ik die plooi liefst een eindje dichtgestikt, want nu hangt die zo open als ik ga zitten of gebruik maak van mijn zakken. De rode knoopjes zijn strategisch geplaatst op plekjes waar de stof een beetje trok, maar dat moet ik er misschien maar niet bij vertellen. Euh… die knoopjes zijn dus louter ter versiering! De stof is blauwe polyester en dat kreukt zo niet gelijk een katoenen rok (want daarvan krijg ik het op mijn zenuwen).
Rok nummer 5 is mijn naailesrok en omdat ik nog helemaal in de ban was van stolpplooien, koos ik ook daar voor een plooi, deze keer in een groene polyester. We vertrokken in de naailes vanuit een rechte rok, op maat getekend, maar uiteindelijk bleek het eindresultaat nog een maatje te groot te zijn en past de rok ook niet zo mooi aan (kijk maar naar die bolling aan mijn linkerkant, dat is dus níet mijn heup hè…). Die plooi ziet er echter verdomd goed uit…
Rok nummer 6 is de laatste creatie en maakte ik in een glanzende rood-witte-bolletjesstof van Julija’s shop. De voorkant versierde ik met een knopenpat. Als jullie binnenkort allemaal het boek van Mme ZsaZsa kopen, dan weten jullie ook hoe je dat doet, want dat wordt daar allemaal stap voor stap in uitgelegd! Eigenlijk is dat iets keisimpel voor toch een mooi resultaat.
Voor deze rok vertrok ik van hetzelfde patroon van de Knipmode, liet de zakken weg, deed de nodige aanpassingen voor het knopenpat en maakte hem 5 cm wijder onderaan. Toch is dit rokje niet zo zwierig als ik gehoopt had, maar het is wel een ideaal zomerrokje lijkt me.
En nu wil ik graag een kleedje maken, in tricot of zo! De oh zo gevreesde tricot, waar ik me ooit al aan waagde en het gauw weer opgaf! Wat gaat dat geven!?

7 thoughts on “Allemaal rokjes

  1. Ik lees hier juist in de Standaard dat het boek'Allemaal rokjes ' de tweede plaats veroverd heeft in de categorie non-fictie.Alleen Jeroen Meus doet het beter,naaien en breien zit blijkbaar in de lift, net zoals koken ( of in ieder geval:kookprogramma's bekijken :-))
    Een kleine felicitatie aan dochterlief voor haar bijdrage is hier zeker op zijn plaats, moeders mogen al eens fier zijn op hun kroost, nietwaar? En als ik zie welke prachtstukjes mijn dochter tevoorschijnt tovert uit haar naaimachientje, kan ik niet anders dan trots zijn op haar. Dit gezegd zijnde…Evi: doe zo verder..

  2. super mooie rokjes. Vraagje: mijn dochter van 12 heeft uit het boek van mme Zsazsa een rok gemaakt met knopenpat. Haar maat want ze had ook al een a-lijn gemaakt. De hele handleiding gevolgd (5,,5 cm bijgevoegd aan elk voorpand): blijkt nu dat de rok te klein is: De knopenpat kan niet eens opelkaar. help, wat hebben we fout gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *