België voor kinderen en hun baasjes

Dat ons eigen land veel leuke plekjes heeft om te ontdekken moet je ons niet meer vertellen. Wie hier in 2017 kwam meelezen heeft al wel door dat wij fervente dagtrippers in eigen land zijn. Ik merk dat mijn verslagen van onze uitstapjes hier stilletjesaan mijn blog aan het overnemen zijn, en dan moet je weten dat ik hier nog niet eens over ál onze uitstapjes kom vertellen. Zoals ik al eens zei worden wij hier vaak het huis uit gedwongen door kinderen die zich doldraaien binnen en nood hebben aan frisse lucht. Gelukkig waren F. en ik al van in onze kinderloze dagen gebeten door het dagtrippersvirus en genieten wij even hard van onze uitstapjes als onze kinderen.

Wij staan altijd op de uitkijk voor leuke dingen om te doen met onze kinderen. Toen ik dus eerder deze maand ontdekte dat de Dingenzoekers (wiens blog ik af en toe las) ook een boek hebben uitgebracht met dingen om te doen in België, aarzelde ik geen moment en deed het mezelf cadeau.

Journaliste Kristien en fotografe Greetje trommelden gedurende drie jaar hun respectievelijke kinderen op en deden beroep op wat ouderwetse kinderarbeid om heel België uit te pluizen op zoek naar kindvriendelijke plekken. Musea, restaurants, slaapplekken, het komt allemaal aan bod in het boek.

Per provincie zijn er twee uitgebreide verslagen van dingen om te doen, twee restaurants en een plaats om te overnachten, voorzien van gezellige foto’s waardoor je bijna onmiddellijk zelf in je auto wil springen. Er worden ook nog ideetjes gegeven voor activiteiten binnen (dat is nodig nu in tijden waarin het schijnbaar áltijd regent) en nog extra tips voor buiten. Als je dat graag wat uitgebreider wil lezen, ga dan gerust naar de blog, geef daar een zoekterm in en je vindt er wellicht een hele uiteenzetting van.

In het boek staan dingen die we al deden, zoals Train World of provinciedomein de Averegten, maar dat is niet erg. Zien dat deze leuke activiteiten in het boek staan geeft al wat garantie dat de dingen die we nog niet deden ook zeker de moeite zullen zijn.

Emil en Marie zijn nog klein dus kunnen we zeker nog niet alles in het boek meteen gaan uitproberen. We zijn nog te afhankelijk van middagdutjes en buggy’s en voor de meer educatievere uitstapjes moeten ze nu eenmaal nog wat essentiële groeifases doorlopen. Maar er zijn zeker genoeg dingen die we al wél kunnen doen en het doet ons al uitkijken naar het moment dat ze groter zijn en we hun hoofdjes kunnen vullen met informatie die ze hopelijk interessant zullen vinden (dat valt nog af te wachten …)

Stonden al op ons zeker-te-doen-lijstje en haalden ook dit boek:

Kenden we nog niet en hebben we nu veel goesting in:

De Liereman

Op de eerste (en enige) zonnige zondag van januari, die dag waarop bleek dat de zon nog bestond, trommelde ik mijn mama en mijn kinderen op en gingen we op aanraden van de Dingenzoekers op pad naar De Liereman in Oud-Turnhout. We maakten er kennis met de Cosmogolem van Koen Van Mechelen en deden hem de groetjes van zijn broer die we al eens in Kruibeke waren tegengekomen.

In het domein zijn verschillende wandelingen van variërende lengtes uitgestippeld, dus wij kozen voor de rode wandeling van 4 km. Die we halverwege jammer genoeg moesten afbreken wegens te veel modder. Daar waren we niet op voorzien met een buggy, een kleuter die per se zijn loopfiets wou meenemen en zonder stevige wandelschoenen. Laat de buggy dus best thuis en doe zeker je wandelschoenen of rubberen laarzen aan als je je niet als een verloren stadsmens wil voelen.

Dan maar iets gaan drinken in het gezellige bezoekerscentrum! Omdat ik zelf geen bier lust, was ik blij dat mijn mama mee was, want dan kon ik een foto nemen van haar Gageleer, het bier dat gebrouwen wordt met gagel uit het natuurgebied. Ze zei dat het lekker was. Een halve wandeling en een biertje, meer moet dat soms niet zijn. volgende keer verkennen we nog het speelbos en doen we wél onze wandelschoenen aan.


Welke tips kan jij geven voor een  leuk uitstapje met of zonder kinderen in ons land?


Het boek “België voor kinderen en hun baasjes” werd uitgegeven bij uitgeverij Luster en kost een luttele 19,95 euro (en nee, dit is geen gesponsorde blogpost).

 

Follow my blog with Bloglovin

2 thoughts on “België voor kinderen en hun baasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *